Η αγιογραφία δεν είναι απλά μια Τέχνη …

Η αγιογραφική εικόνα δεν στοχεύει σε μία ρεαλιστική αναπαράσταση προσώπων ή και θεμάτων αλλά έχει πρωτίστως πνευματική σημειολογία αφού μέσο αυτής μπορεί να επιτευχθεί μια σχέση ζωής με τον Θεό και τους Αγίους Του.

Είμαστε μία ομάδα που αγάπα την αγιογραφία και συγχρόνως σέβεται τους νόμους και κανόνες που την περικλείουν την λεγόμενη ΘΕΟΛΟΓΊΑ της εικόνας!

Κάθε τι πάνω στην εικόνα έχει τον συμβολισμό του και την σημασία του και τίποτα δεν δημιουργούμε τυχαία αλλά βάση συγκεκριμένων εικονογραφικών τύπον που κληρονομήσαμε από τους Πατέρες της Ορθόδοξης παράδοσής μας και τους μεγάλους και σπουδαίους αγιογράφους που δημιούργησαν την ξακουστή Κρητική Σχολή αγιογραφίας την εποχή της Αναγέννησης και ανέπτυξαν ένα ιδιαίτερο κοινό ύφος αγιογράφησης επηρεασμένοι τόσο από ανατολικές όσο και από δυτικές επιδράσεις(Ενετοκρητική Σχολή).

Μέσα από τα έργα μας θα σας ταξιδέψουμε από την Παλαιολόγεια Αναγγέννηση τελευταία περίοδο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και (άνθιση της Κρητικής Σχολής) από τον 13ο έως τον 15ο αιώνα μιας περιόδου όπου την χαρακτηρίζει η δύναμη του σχεδίου ,η κατάκτηση της τρίτης διάστασης (βάθους) και ο πλούτος των χρωμάτων και συγχρόνως θα δούμε την εξέλιξη της έως την Μεταβυζαντινή περίοδο από την άλωση 1453 της Πόλης έως το 1821.

Θα δούμε επίσης επιλεκτικά και κάποια έργα της Παλαιοχριστιανικής περιόδου ,της Επτανησιακής Σχολής και της Σχολής Νόβγκοροντ .

Με εκτίμηση!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στην έκθεση συμμετέχουν αλφαβητικά οι καλλιτέχνες : Πανωραία Βατσάκη ,Νίκη Γιαννικού , Μενέλαος Κουρκουβέλας ,Φωτεινή Μαυρομμάτη , Ηλίας Παπαδεράκης!

ΧΡΗΣΙΜΑ

Εγκαίνια Έκθεσης:
Σάββατο 26 Αυγούστου 2023
Ώρα: 18.30 μ.μ.

Διάρκεια Έκθεσης:
Σάββατο 26 Αυγούστου 2023 έως και Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023.

Ωράριο Λειτουργίας Έκθεσης:
10.00-13.00 & 18.30-23.00

Πηγήwww.chania-culture.gr