Οι Χανιώτες έχουν φροντίζει να διατηρήσουν και να προφυλάξουν τον σπουδαίο πολιτισμό τους. Αναρίθμητα κτήρια, μνημεία και περιοχές παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αναλλοίωτα στο πέρασμα των χρόνων, αποκαλύπτοντας σημαντικές ιστορικές πληροφορίες. Τα βασικότερα και σπουδαιότερα μουσεία που λειτουργούν ως θεματοφύλακες του πολιτισμού  θα τα βρείτε παρακάτω. Πέρα από τα πολύ γνωστά, που έτσι και αλλιώς θα επισκεπτόσασταν, εμείς σας δείχνουμε κάποιους κρυμμένους θησαυρούς. 

1. Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Στην περιοχή της Χαλέπας υπάρχει πλέον το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο. Ένας ολοκαίνουριος χώρος ετοιμάζεται να φιλοξενήσει την πολιτισμική ιστορία ολόκληρου του νομού Χανίων. Πρόκειται για ένα επιβλητικό και άμεσα αναγνωρίσιμο κτίριο (6.000 τ.μ.), όπως αρμόζει άλλωστε και στον δημόσιο χαρακτήρα του. Η έκθεση του μουσείου διαρθρώνεται, κατά βάση, σε πέντε θεματικούς άξονες με τη βοήθεια πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού εξετάζοντας την ιστορία του μουσείου και της αρχαιολογικής έρευνας στο Νομό των Χανίων.

2. Λαογραφικό Μουσείο «Κρητικό Σπίτι»

Το διαφορετικό σε αυτό το μουσείο είναι το γεγονός που δεν εμπεριέχει μόνο συλλογές από κειμήλια, παλιά αντικείμενα και καλό-διατηρημένα σκεύη, αλλά πιστά αντίγραφα αυτών. Συγκεκριμένα, οι ιδρύτριες του μουσείου, Ασπασία Μπικάκη και Ειρήνη Κουμανδράκή, μαζί με τις μαθήτριές τους «κόπιαρουν» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σχέδια που έχουν συλλέξει από ολόκληρη την Κρήτη και αποτυπώνουν την λαογραφία του νησιού κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Πώς ζούσαν οι κάτοικοι της υπαίθρου; Ποια ήθη και έθιμα κυριαρχούσαν τότε; Ποιες ήταν οι ασχολίες τους και πώς μοιάζουν τα κεντήματα που χρησιμοποιούσαν, είναι μόνο ένα μικρό δείγμα από τις ερωτήσεις που θα απαντηθούν με μια επίσκεψη στο «Κρητικό Σπίτι».

Διεύθυνση: Χάληδων 46, Χανιά
Τηλέφωνο: +30 28210 90816
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο 09.00-18.00, Κυριακή 11.00-18.00

3. Ναυτικό Μουσείο Κρήτης

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης αποτελεί θεματοφύλακα της πλούσιας ναυτικής παράδοσης αυτού του τόπου, η οποία συνέβαλλε καθοριστικά στην επιβίωση και την ανάπτυξη του νησιού αλλά και της χώρας. Η έκθεση του μουσείου έχει διαμορφωθεί σε τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη περιλαμβάνει 2.500 συλλεκτικά κομμάτια όπως πινάκες ζωγραφικής, κειμήλια, χάρτες, μοντέλα πλοίων και ναυτικό εξοπλισμό. Η δεύτερη αποτελείται από εντυπωσιακά κοχύλια προερχόμενα από όλο τον κόσμο, ενώ η τρίτη εστιάζει στην αρχαία και παραδοσιακή ναυπηγική, με βασικό έκθεμα το φημισμένο πλοίο της Μινωικής εποχής «Μίνωα».

Διεύθυνση: Ακτή Κουντουριώτη, Χανιά
Τηλέφωνο: +30 28210 91875
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-19.00

4. Το σπίτι της Χαλέπας & οι τάφοι των Βενιζέλων

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, αποτέλεσε μια εξέχουσα ηγετική φυσιογνωμία που καθόρισε την ιστορία όχι μόνο του νησιού αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, ως Πρωθυπουργός. Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Χαλέπα Χανίων, πέρασε πάνω από 30 χρόνια της ζωής του στο οικογενειακό του σπίτι εκεί. Πρόκειται για ένα διώροφο αρχοντικό-από τα λίγα της εποχής-με εντυπωσιακούς κήπους που διατηρούνται μέχρι και σήμερα. Στη διάρκεια των χρόνων, το σπίτι έχει αλλάξει πολλά χέρια, μεταξύ των νέων ενοίκων συγκαταλέγονται αρκετοί ξένοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι. Δυστυχώς, το αρχοντικό βομβαρδίστηκε το 1941 από τους Γερμανούς, όμως οι ίδιοι αποφασίσαν να το αναστηλώσουν με σκοπό να αποτελέσει το στρατηγείο και την κατοικία του εκάστοτε Γερμανού Διοικητή του Φρουρίου Κρήτης. Η Οικία Βενιζέλου σήμερα, με αναρίθμητα προσωπικά αντικείμενα τοποθετημένα στην αρχική τους θέση, λειτουργεί ως μουσείο.  

Λίγα χιλιόμετρα ανατολικά από το σπίτι, βρίσκονται οι Τάφοι των Βενιζέλων – συγκεκριμένα, του Ελευθέριου και του γιού του Σοφοκλή. Το μέρος ταφής, το είχε υποδείξει ο ίδιος ο Ελευθέριος Βενιζέλος λόγω εγγύτητας με το σπίτι του. Ιδιαιτέρως καθηλωτικό είναι το γεγονός, πως ο ίδιος είχε εκφωνήσει και τον επικήδειο του κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή το 1932. Τον λόγο του θα τον βρείτε χαραγμένο δίπλα στον τάφο του.

1η Οκτωβρίου – 14 Ιουνίου
Δευτέρα – Σάββατο: 11.00 – 13.30
Δευτέρα – Παρασκευή: 18.00 – 20.00

5. Μουσείο Μικρασιατών Χανίων (Ο Άγιος Πολύκαρπος)

Στο Μουσείο Μικρασιατών Χανίων εκτίθενται οικογενειακά κειμήλια των Ελλήνων της Μικράς Ασίας που δωρίθηκαν προκειμένου να δημιουργεί αυτός ο χώρος μνήμης και ανάδειξης του πολιτισμού των Μικρασιατών.

6. Η Πινακοθήκη 

Η Πινακοθήκη Χανίων δεν υπακούει τόσο στον μουσειακό χαρακτήρα, όπως άλλα μνημεία που είδαμε, αλλά υιοθετεί την ιδέα ενός χώρου τέχνης, όπου μπορούν διάφορες εκφάνσεις της Τέχνης, της Επιστήμης και του Λόγου να συνυπάρξουν αντλώντας υποστήριξη και έμπνευση η μία από την άλλη.

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα κλειστά.
Τρίτη έως και Σάββατο 10:00π.μ έως 14:00μ.μ και 18:00 μ.μ έως 21:00 μ.μ
Κυριακή 10:00 π.μ έως 14:00μ.μ
Τηλέφωνο: +30 28210 92294 & +30 28210 92419

7. Μουσείο Τυπογραφίας

Το Μουσείο Τυπογραφίας που βρίσκεται στο Βιοτεχνικό Πάρκο Σούδας, έχει δημιουργηθεί για να μας υπενθυμίζει πως η τυπογραφία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις του ανθρώπου.  Με έναν διαδραστικό τρόπο, ο επισκέπτης μαθαίνει όλη την ιστορία πίσω από την τυπογραφία. Εκτίθενται πιεστήρια που χρησιμοποιήθηκαν τα παλιότερα χρόνια, ενώ ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα ακόμη και να τυπώσει κάτι βιώνοντας την όλη εμπειρία στον απόλυτο βαθμό.

Τηλέφωνο: +30 28210 80090
Email: [email protected].

8. Μουσείο Χημείας Χανίων

Πέρα από χώρους τέχνης και πολιτισμού, στα Χανιά εντοπίζουμε ένα μουσείο αφιερωμένο στην επιστήμη, για την ακρίβεια, στην επιστήμη της χημείας. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια αναπαράσταση του Πρώτου Δημόσιου Χημείου της Ελλάδας όπου ο επισκέπτης θα δει τη συλλογή οργάνων και συσκευών του πρωτοπόρου για την εποχή του (1895) χημικού επιστήμονα, Ιωάννη Βαμβακά. 

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή (εργάσιμες ώρες)
Διεύθυνση: Ελ. Βενιζέλου και Χαρ. Τρικούπη, Χανιά
Τηγλέφωνο: +30 28210 42504

8. Μουσείο Κρητικών Βοτάνων

Ένα από τα πιο εναλλακτικά μουσεία που μπορείς να περιηγηθείς είναι σίγουρα το Μουσείο Κρητικών Βοτάνων, στο Κολυμπάρι Χανίων. Με πάνω από 6.000 κρητικά βότανα προσελκύει πλήθος ερευνητών, μαθητών, φοιτητών αλλά και ευρύ κοινό καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου. Υπεύθυνος για την συλλογή των βοτάνων είναι ο Γάλλος καθηγητής Βοτανικής Ζακ Ζαφράν που επιδιώκει να αναδείξει την ποικιλία της κρητικής χλωρίδας αλλά και αφυπνίσει τον κόσμο αναφορικά με την προστασία των απειλούμενων ειδών.

Διεύθυνση: Κολυμπάρι Χανίων
Τηλέφωνο: +30 28240 22500
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-14.30