Αυτή η συναρπαστική συλλογή έργων του James Greenberg αποτελεί χρονικό της τετραετούς διαδικασίας κατασκευής του σπιτιού των ονείρων του στο ηφαιστιογενές νησί της Πάτμου, προσφέροντας μια ματιά σε έναν κόσμο εμποτισμένο στην παράδοση, τη συνεργασία και τη μεταμορφωτική δύναμη της δημιουργίας.

Οι φωτογραφίες του Greenberg ξεπερνούν την απλή καταγραφή ενός έργου κατασκευής. Εμβαθύνουν στην ουσία του τόπου, αποτυπώνοντας την ηλιόλουστη ομορφιά της Πάτμου, τα επιδέξια χέρια των ντόπιων εργατών, καθώς και τις χιουμοριστικές και συγκινητικές ιστορίες που ξεδιπλώθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

“Το Stone House – Greek Island ” υπερβαίνει τα όρια ενός τυπικού έργου κατασκευής. Μέσω συγκινητικών εικόνων, η έκθεση εξερευνά την ανθρώπινη εμπειρία στον πυρήνα της δημιουργίας. Οι θεατές θα μεταφερθούν στις ηλιόλουστες ακτές της Πάτμου, γίνοντας μάρτυρες της σχολαστικής δουλειάς των επιδέξιων τεχνιτών που επικοινωνούν κυρίως μέσω χειρονομιών και του κοινού οράματός τους. Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν το χιούμορ, τις προκλήσεις και τις βαθιές συνδέσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του αξιοσημείωτου εγχειρήματος.

Ο φωτογράφος περιγράφει την ουσία της έκθεσης:

Αυτό το έργο αντιπροσωπεύει τη συνένωση δύο διαχρονικών ενδιαφερόντων: της φωτογραφίας και του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Αυτές οι εικόνες είναι, σαν νησί, μόνο το μικρό ορατό κομμάτι πάνω από την επιφάνεια του νερού, όχι μόνο αυτού του εγχειρήματος, αλλά και των ζωών και της τέχνης αυτών των ανθρώπων.

Στο ομώνυμο βιβλίο από το οποίο προέρχεται αυτή η έκθεση, ο Greenberg συνεχίζει αναλύοντας τέσσερα θέματα που προέκυψαν από αυτή την εμπειρία: την καταστροφή, την εμμονή, την παράδοση και την τύχη. Αυτές οι ισχυρές έννοιες προσδίδουν βάθος και νόημα στο οπτικό ταξίδι, ενθαρρύνοντας τους θεατές να σκεφτούν την ίδια τη δημιουργική διαδικασία.

Το CAM χαίρεται ιδιαίτερα που φιλοξενεί αυτή τη μοναδική έκθεση. «… Το έργο του  αναγνωρίζει την αλληλεξάρτηση όλων των στοιχείων του έργου, όχι μόνο της ανθρώπινης εργασίας. Η σοφία με την οποία συνδυάζονται αυτά τα στοιχεία σε μια ενιαία δομή δίνει ζωή στο όραμα του Greenberg, μια λεπτή χορογραφία στην οποία το άθροισμα των μερών είναι μεγαλύτερο του όλου.» [Ανδρέας Θεοδωρίδης, Λευτέρης Βεργεράκης, Πένυ Χώραφα, CAM]

Προσθέτοντας την οπτική του, ο Ντίνος Σιώτης, πρόεδρος του ελληνικού “Κύκλου των Ποιητών”, τονίζει τη σημασία του έργου για τον πολιτισμό και επισημαίνει: “Από την αρχαιότητα, το   Αιγαίο ενέπνεε τους καλλιτέχνες. Οι φωτογραφίες του Greenberg ξεπερνούν τα όρια του φυσικού κόσμου, αποτυπώνοντας τη συναισθηματική σύνδεση ανάμεσα στους εργαζόμενους, τα υλικά και το ίδιο το νησί.”

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Την επιμέλεια της έκθεσης για λογαριασμό του CAM έχει αναλάβει η αρχιτέκτονας Πέννυ Χωραφά σε συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Επιτροπή του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Λευτέρης Βεργεράκης, Βαλίνα Γεροπάντα, Ανδρέας Θεοδωρίδης, Γιώργος Καλλιγέρης, Ζαχαρίας Πιστόπουλος, Δημήτρης Τσακαλάκης)

Βιογραφικό:

Ο James Allan Greenberg γεννήθηκε στο Los Angeles της California στις 23 Μαρτίου 1954. Σπούδασε φωτογραφία στο Art Center College of Design από το 1972 έως το 1975. Το 1976 μετακόμισε στο Παρίσι όπου και βραβεύτηκε για τις φωτογραφίες μόδας του, που δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά όπως η Vogue, Elle, Votre Beauté και L’Officiel. Η δουλειά του παρουσιάστηκε επίσης στο Zoom, «Le Magazine de L’image».

Το 1982 επέστρεψε στο Los Angeles και αγόρασε μια Ισπανική έπαυλη αποικιακού Revival στυλ, κοντά στη θάλασσα, χτισμένη το 1926 και σχεδιασμένη από τον σημαντικό αρχιτέκτονα Paul Revere Williams. Αυτό πυροδότησε το ενδιαφέρον του για την αρχιτεκτονική, μια δεξιότητα που τελειοποίησε τα επόμενα εικοσιτέσσερα χρόνια ανακαινίζοντας και βελτιώνοντας αυτή την έπαυλη.

Επαφή: Πέννυ Χωραφά, υπεύθυνη εκδηλώσεων CAM, [email protected]

ΧΡΗΣΙΜΑ

Ημερομηνίες: Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 – Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

Ωράριο Έκθεσης: 10:00 – 14:00

Τοποθεσία: ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΣΕΝΑΛΙ – Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (CAM)

Παρουσίαση βιβλίου: Κυριακή 26 Μαΐου 20:00

Είσοδος Ελεύθερη

Πηγή :  www.chania-culture.gr