Υπό τον γενικό τίτλο “SYMBOLS II: Μemory” παρουσιάζονται στην πόλη των Χανίων οι εκθέσεις αρχιτεκτονικής και σύγχρονης τέχνης «SYMBOLS» και «Αθήνα, 200 χρόνια 200 κτίρια», σε μια συνεργασία του πολιτισμικού φορέα CityLab με την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Χανίων (Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.) και το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (KAM) και την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 20 Μαΐου έως και τις 15 Ιουνίου 2023 και θα αναπτύσσεται παράλληλα σε 5 ιστορικά τοπόσημα της Παλαιάς Πόλης των Χανίων: το ΚΑΜ, το Γιαλί Τζαμί, την Πύλη Sabbionara, το εκκλησάκι του Αγίου Ρόκκου και το Χαμάμ στην οδό Κατρέ.

Η βιωματική εμπειρία της περιήγησης στο σύνολο της διάσπαρτης έκθεσης, οι δυνητικές δαιδαλώδεις διαδρομές οι οποίες συνδέουν τους διακριτούς χώρους που τη φιλοξενούν, ανακαλoύν στη μνήμη την αρχετυπική μορφή του μυθικού λαβύρινθου, όπου μια αφαιρετική εκδοχή του αποτελεί και το λογότυπο της παρούσας έκθεσης.

Η “SYMBOLS II: Memory” προσδοκά να λειτουργήσει με πολλαπλούς τρόπους.
Πρώτος σημαντικός στόχος είναι να γεφυρώσει, με την έννοια του συμβόλου, έργα από διαφορετικές πηγές δημιουργίας, ώστε η αρχιτεκτονική, η γλυπτική, η ζωγραφική και η μουσική να συνυπάρξουν σημασιολογικά, να ανασυγκροτήσουν τα χαρακτηριστικά της Αναγεννησιακής ταυτότητάς τους και οι καλλιτέχνες να πάψουν να υπερασπίζονται τα όρια των τεχνών.

Δεύτερος στόχος είναι να δώσει στους νέους δημιουργούς τη δυνατότητα και τη δύναμη να συνομιλήσουν μπροστά στο ευρύ κοινό με τους καταξιωμένους δασκάλους τους.

Τέλος, η ίδια η έκθεση “SYMBOLS” αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί ένα εφαλτήριο γένεσης καλλιτεχνικών έργων, αφού σε αυτήν δεν παρουσιάζονται μόνο επιλεγμένα έργα βάσει της θεματικής, αλλά και όσα δημιουργούνται για το ίδιο το θέμα του συμβόλου καθώς και για τη συμμετοχή στη διαλεκτική που διαμορφώνει η έκθεση.

Όλα τα ανωτέρω, συνοψίζονται στην πρόθεσή μας να προβληματίσουμε τους δημιουργούς και τους παραλήπτες, να δηλώσουμε ότι η τέχνη δεν είναι διαδικασία, διότι αναλαμβάνει να πει αυτά που δεν μπορούν να ειπωθούν αλλιώς, και εν κατακλείδι να θέσουμε ξανά, με διαφορετικές διατυπώσεις το ίδιο αέναο ερώτημα: «Τι είναι η τέχνη;», που κάποτε θεωρούσαμε ότι ο Λέων Τολστόι το είχε απαντήσει για πάντα…

Περισσότερες πληροφορίες : www.chania-culture.gr/product/symbols-ii-memory/

Διάρκεια Έκθεσης:

Σάββατο 20 Μαΐου έως Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Κ.Α.Μ., Γιαλί Τζαμί, Πύλη Sabbionara, Άγιος Ρόκκος & Χαμάμ οδού Κατρέ

Ωράριο Λειτουργίας:

Καθημερινές: 10:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00

Σάββατα: 11:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00

Κυριακές: 17:00 – 21:00

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό

Πηγή :  www.chaniaculture.gr