Revenge of the herds, Έκθεση του φωτογράφου Giorgio Loddo , Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (CΑΜ) , 26 Απριλίου – 11 Μαΐου, 10:00-15:00
Η Αρχιτεκτονική Επιτροπή του CAM, διοργανώνει φωτογραφική έκθεση του Ιταλού φωτογράφου Giorgio Loddo σχετικά με το έργο του που αφορά στον προβληματισμό του γύρω από τον υπερ τουρισμό και τις επιπτώσεις του. Η έκθεση “Revenge of the herds– a reflection on heritage and mass tourism” σε επιμέλεια της Paola Ruvioli, θα διαρκέσει 26 Απριλίου με 11 Μαΐου. Τα εγκαίνια της έκθεσης έχουν οριστεί για την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 19:00.
Ο Giorgio Loddo είναι ένας Ιταλός φωτογράφος με έδρα το Στρασβούργο της Γαλλίας. Έχει εκθέσει τη δουλειά του στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Ο ίδιος αναφέρει τα εξής:
“Στον απόηχο της πανδημίας Covid19 και μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, ο κόσμος βιώνει ένα κύμα “ταξιδιών εκδίκησης”: ο μαζικός τουρισμός επανέρχεται στην επιφάνεια πιο δυνατός από πριν. Η ανάγκη να εξερευνήσουμε και να απολαύσουμε τον πλανήτη μας για άλλη μια φορά είναι αισθητή σε όλο τον κόσμο.
Αυτή η όρεξη για “εκδίκηση” οδηγεί μεγάλο αριθμό τουριστών να συρρέει σε πόλεις, βουνά και νησιά. Αυτό μας υπενθυμίζει ότι ορισμένα σημαντικά ερωτήματα, ιδίως σχετικά με το πώς μπορεί να συμβιβαστεί ο μαζικός τουρισμός με τον σεβασμό της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος, δεν έχουν ποτέ βρει οριστική απάντηση.
Πώς να διατηρήσουμε τους αρχιτεκτονικούς, καλλιτεχνικούς και περιβαλλοντικούς θησαυρούς του κόσμου για τις μελλοντικές γενιές, επιτρέποντας ταυτόχρονα στους ανθρώπους να τους απολαύσουν σήμερα; Πώς να διασφαλιστεί ότι τα οφέλη του τουρισμού υπερκαλύπτουν τους κινδύνους του;
Αυτό δεν αφορά μόνο το μέλλον. Οι σημερινοί ταξιδιώτες και οι κάτοικοι των τουριστικών προορισμών αντιμετωπίζουν ήδη τις αρνητικές επιπτώσεις του “υπερ τουρισμού”.
Οι εικόνες αυτού του έργου έχουν σκοπό να προκαλέσουν συναισθήματα, που κυμαίνονται από τη νοσταλγία έως την ανησυχία και λαχτάρα για έναν πιο ευχάριστο και βιώσιμο τρόπο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου Κ.Α.Μ. ταξιδιού. Αν και δεν δίνουν απάντηση στο ερώτημα που αναφέρθηκε παραπάνω, προσφέρουν μια πρόταση: τι θα γινόταν αν αλλάζαμε τον τρόπο που ταξιδεύουμε; Τι θα γινόταν αν αποφεύγαμε να επισκεπτόμαστε πάντα τα ίδια μέρη, όλοι την ίδια στιγμή;
Κάποιες από τις εικόνες απεικονίζουν ανθρώπους να “εφορμούν” σε ένα τόπο, εκφράζοντας ένα αίσθημα καταπίεσης και δυσφορίας. Κάποιες άλλες παραθέτουν ήσυχους, άνετους χώρους, ωθώντας το θεατή να νοσταλγεί για τον καιρό όπου την ομορφιά του τόπου μπορεί να την απολαύσει χωρίς τη συρροή του πλήθους. Αυτός ο καιρός δεν βρίσκεται απαραίτητα στο παρελθόν- συχνά η επιλογή μιας πιο ήσυχης χρονικής στιγμής μέσα στο έτος είναι αρκετή. Οι εικόνες του Μπάλου για παράδειγμα, έχουν αποτυπωθεί μια ηλιόλουστη μέρα το Φεβρουάριο.” Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η αρχιτέκτονας Πέννυ Χωραφά σε συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Επιτροπή του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Λευτέρης Βεργεράκης, Βαλίνα Γεροπάντα, Ανδρέας Θεοδωρίδης, Γιώργος Καλλιγέρης, Ζαχαρίας Πιστόπουλος, Δημήτρης Τσακαλάκης).
ΧΡΗΣΙΜΑ
Εγκαίνια 26 Απριλίου 19:00
Ημερομηνίες έκθεσης: 26 Απριλίου – 11 Μαΐου, 10:00-15:00 (Σάββατο και Κυριακές κλειστά)
Τοποθεσία : Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου
Είσοδος ελεύθερη
Πηγή : www.chania-culture.gr