Το ερευνητικό έργο 100memories του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, παρουσιάζει στους κατοίκους και επισκέπτες των Χανίων την ιστορική διαδρομή και την εφήμερη έκθεση για τις μετακινήσεις στη γειτονιά της Νέας Χώρας.

Στα τελευταία 100 χρόνια πολλαπλές μετακινήσεις διαμόρφωσαν τις πόλεις στις οποίες κατοικούμε. Εκκινώντας από τη προσφυγική μετακίνηση του 1922-1924 και συνεχίζοντας με τις εσωτερικές μετακινήσεις προς τα αστικά κέντρα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη  μετανάστευση προς τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αυστραλία και την Αμερική μετά την δεκαετία το 1950, τις αφίξεις μεταναστών από τα Βαλκάνια, την ανατολική Ευρώπη και τον Παγκόσμιο Νότο έως την προσφυγική μετακίνηση του 2015 επιχειρούμε να ανασυνθέσουμε ένα μωσαϊκό κινητικότητας από και προς την Ελλάδα τον 20ό και 21ο αιώνα.

Η Νέα Χώρα πρωτοχτίστηκε από μουσουλμάνους εσωτερικούς μετανάστες μετά τα μέσα του 19ου αιώνα. Μετά το 1923, με την ανταλλαγή πληθυσμών στέγασε Μικρασιάτες που είτε αποκαταστάθηκαν στα μουσουλμανικά σπίτια, είτε πήραν γη και αυτοστεγάστηκαν. Έκτοτε αποτέλεσε συνοικία καταφύγιο για  πρόσφυγες και μετανάστες. Για λίγες μέρες, στο Πάρκο Πολυχρόνη Πολυχρονίδη (Πευκάκια), απλώνουμε μια μπουγάδα μνήμης για τη γειτονιά της Νέας Χώρας. Τα απλωμένα ρούχα σε αυλές και σε μπαλκόνια, αλλά και στον δημόσιο χώρο της πόλης, σε πεζοδρόμια, σε κοινόχρηστες αυλές είτε μετά το πλύσιμο είτε για να δημιουργηθούν διαχωριστικά σε αυτοσχέδιους χώρους εγκατάστασης αποτελούν εικόνες της πόλης άμεσα συνδεδεμένες με την προσφυγική εγκατάσταση.

Στην απλωμένη μπουγάδα στο πάρκο,  σε συνδυασμό με την ψηφιακή διαδρομή που σχεδίασε η ερευνητική ομάδα του 100memories, αχνοφαίνονται στοιχεία από το παρελθόν της γειτονιάς.

Το ερευνητικό έργο υλοποιείται από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με τη σύμπραξη των συνεταιριστικών επιχειρήσεων Sociality (με αντικείμενο την τεχνολογία) και Commonspace (με αντικείμενο τον συμμετοχικό σχεδιασμό) στο πλαίσιο της δράσης «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» και συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» (κωδικός έργου: Τ2ΕΔΚ-04827).

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο: www.100memories.gr

Διοργάνωση:  Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών.

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου: «100memories: Ολοκληρωμένη δράση φυσικής και ψηφιακής τεκμηρίωσης και προβολής της μικρασιατικής προσφυγικής μνήμης».

Έναρξη – Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023.

Ώρα: 17.00

Διεύθυνση: Πάρκο Πολυχρόνη Πολυχρονίδη (Πευκάκια), Μελετίου Μεταξάκη & Μελετίου Πηγά, Νέα Χώρα.

Διάρκεια Έκθεσης: Πέμπτη 30 Μαρτίου έως Κυριακή 2 Απριλίου 2023.

Ώρες επίσκεψης εφήμερης έκθεσης: Πέμπτη έως Σάββατο 17.00-20.00 & Κυριακή 11.00-14.00

Δημόσιος ιστορικός περίπατος για τις μετακινήσεις στη Νέα Χώρα Χανίων

Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Ώρα: 17.00

Σημείο εκκίνησης: Πειραιώς & Μελετίου Πηγά.

Η συμμετοχή στην έκθεση και στον περίπατο είναι δωρεάν.

Πληροφορίες στο email [email protected] και στο τηλέφωνο 2107273582.