Τρεις αιώνες μουσικής για βιολοντσέλο και πιάνο.

“Piena Voce”, γεμάτη φωνή στα ελληνικά, είναι η πρώτη ερμηνευτική οδηγία στη σονάτα του Προκόφιεφ για τσέλο και πιάνο και ταυτόχρονα μια αναφορά ιστορικής σημασίας.

Η γεμάτη φωνή του βιολοντσέλου το έκανε να ξεχωρίσει από τους προγόνους του, όπως τη viola da gamba, και ενέπνευσε τους σημαντικότερους συνθέτες της ιστορίας να γράψουν έργα γι’ αυτό.

Το πιάνο υπήρξε συνοδοιπόρος του σε αυτή την εξέλιξη και τα δύο όργανα μαζί απέκτησαν ένα εντυπωσιακό ρεπερτόριο που περιλαμβάνει μερικά από τα σημαντικότερα έργα της κλασικής μουσικής.

Οι δύο διακεκριμένοι μουσικοί, ο βιολοντσελίστας Μιχάλης Χόιπελ και η πιανίστα Ντόρα Μανιτάκη, συνεργάζονται με σκοπό να παρουσιάσουν 4 σημαντικές σονάτες ρεπερτορίου των δύο οργάνων από τους τελευταίους 3 αιώνες. Ξεκινώντας από το Μπαρόκ με μια πολυπαιγμένη μεταγραφή της σονάτας του Willem de Fesch σε ρε ελλάσσονα και καταλήγοντας στη σονάτα του Sergei Prokofiev, κορυφαίο δείγμα της μουσικής του 20ού αιώνα. Κεντρικό έργο αποτελεί και η σονάτα αρ. 3 του Ludwig van Beethoven που θεωρείται το πρώτο έργο στο οποίο τα δύο όργανα συνδιαλέγονται ως ισότιμα. Το πρόγραμμα έρχεται να συμπληρώσει η σονάτα του Alexander Tcherepnin, που φέρει όλα τα στοιχεία της ιδιόμορφης προσωπικότητας του κοσμοπολίτη συνθέτη της.

Πρόγραμμα:

Willem de Fesch (1687-1761)

Sonata No. 3, op.8 σε ρε ελλασσονα

– Siciliano – Allemande

– Arietta

– Minuetto I/II

Ludwig van Beethoven (1770-1827)

Sonata No. 3, op.69 σε λα μείζωνα

– Allegro, ma non tanto

– Scherzo. Allegro molto

– Adagio cantabile

– Allegro vivace

Διάλειμμα

Αlexander Tcherepnin (1899-1977)

Sonata No. 3, Op. 30 No. 2

– Allegro moderato

– Andantino

– Presto

Sergei Prokofiev (1891-1953)

Sonata for Cello and Piano, op. 119

– Andante grave

– Moderato

– Allegro, ma non troppo

Περισσότερες πληροφορίες για τους μουσικούς μπορείτε να δείτε : https://www.chania-culture.gr/services/events/ekdiloseis/piena-voce-chamber-music-for-cello-and-piano/

Διοργάνωση: Δήμος Χανίων – ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ

ΧΡΗΣΙΜΑ

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023

Ώρα: 20.30

Μεγάλο Αρσενάλι

Γενική είσοδος: 5€

Ελεύθερη είσοδος : έως 18 ετών

Πηγή :  www.chania-culture.gr