Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι ένα μέρος που πρέπει να επισκεφθείτε οπωσδήποτε! Οι διακοπές στην Κρήτη δεν είναι μόνο για μαύρισμα στην παραλία! Σύντομα θα ανακαλύψετε ότι το νησί έχει επιτυχία σε όλους τους λάτρεις της φύσης. Η πεζοπορία στην Κρήτη είναι αναμφίβολα μία μοναδική εμπειρία.

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ένα νησί έχει ένα μέρος σαν κι αυτό. Το φαράγγι της Σαμαριάς έχει τεράστιους βραχώδεις σχηματισμούς. Τα βουνά είναι καλυμμένα με τεράστια πεύκα και ντόπια φυτά. Υπάρχουν βράχοι που φτάνουν τα 500 μέτρα ύψος. Το συνολικό μήκος του μονοπατιού φτάνει τα 15 χιλιόμετρα. Φυσικά, η πεζοπορία στο φαράγγι της Σαμαριάς κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε κατά τις διακοπές σας στην Κρήτη.

Η πεζοπορία είναι ένας υπέροχος τρόπος να συνδεθείτε με τη φύση. Μία πεζοπορία στο φαράγγι της Σαμαριάς θα ανταποκριθεί στις φιλοδοξίες σας ότι και να γίνει!

  • Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα μονοπάτια για πεζοπορία στην Ευρώπη. Το ξεκίνημα είναι εύκολα προσβάσιμο στο οροπέδιο του Ομαλού, στα Λευκά Όρη. Μπορείτε να φτάσετε εκεί με αμάξι από τα Χανιά. Το ΚΤΕΛ από τα Χανιά είναι επίσης μία επιλογή.
  • Ακολουθήστε το μονοπάτι το οποίο κατεβαίνει μέσα στο φαράγγι. Το μονοπάτι είναι κυρίως κατηφορικό. Στο πιο στενό σημείο του φτάνει τα 3 μέτρα.
  • Αν είστε έμπειροι πεζοπόροι, σίγουρα θα αγαπήσετε την πρόκληση του φαραγγιού της Σαμαριάς! Προσέξτε ωστόσο ότι χρειάζεται αντοχή. Εάν δεν είστε σε καλή φυσική κατάσταση, η δεν είναι τα παιδιά σας αρκετά μεγάλα, μην υποτιμήσετε τη δυσκολία αυτής της πεζοπορίας!
  • Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας στο φαράγγι της Σαμαριάς, σίγουρα θα χρειαστείτε μαζί νερό και φαγητό. Φροντίστε να έχετε ζεστά ρούχα γιατί συχνά η θερμοκρασία ποικίλει, ανάλογα το ύψος. Εννοείται ότι θα χρειαστείτε πολύ αναπαυτικά παπούτσια, καπέλο και αντηλιακό, αν επισκέπτεστε το φαράγγι με ζεστη.
  • Η πεζοπορία στην Κρήτη μπορεί να είναι πραγματικά μαγευτική!  Θα λατρέψετε τη βόλτα στο φαράγγι της Σαμαριάς, ειδικά την άνοιξη. Τότε η βλάστηση είναι πραγματικά  απίθανη!
  • Βρείτε την ευκαιρία να δείτε το χωριό της Σαμαριάς μέσα στο φαράγγι. Ηταν κατοικημένο και λειτουργούσε κανονικά, αλλά εγκαταλείφθηκε στη δεκαετία του 60, όταν η τοποθεσία ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός.

Πώς να απολαύσετε την πεζοπορία στο φαράγγι της Σαμαριάς!

Ξεκινώντας νωρίς το πρωί θα μπορέσετε να δείτε μία πανέμορφη παλέτα από χρώματα στον ουρανό αλλά και στο μονοπάτι.

Είναι πολύ πιθανό να συναντήσετε κρι-κρι καθ οδόν. Πρόκειται για μικρά κατσικάκια του βουνού, πάρα πολύ φιλικά. Συχνά κατεβαίνουν στο μονοπάτι.

Μπορείτε να γιορτάσετε το τέλος αυτής της δύσκολης πεζοπορίας με πολλούς τρόπους. Η πεζοπορία στο φαράγγι της Σαμαριάς τελειώνει στην Αγία Ρούμελη. Αυτό το σημείο είναι ιδανικό για κολύμπι, για γεύμα σε ταβέρνα ή για πικ-νικ κάτω από φυσική σκιά. Σίγουρα θα απολαύσετε και την αναζωογονητική αύρα της θάλασσας!