Την εσπερίδα «Μνήμη Καβάφη ΙΙΙ» και την έκθεση σύγχρονης τέχνης «Έλλην Αλεξανδρινός Ποιητής ΙΙΙ»  παρουσιάζει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον, το Σάββατο 29 Απριλίου 2023, στις 20:00, στις αίθουσες του 2ου ορόφου του Πνευματικού Κέντρου Χανίων, Ανδρέα Παπανδρέου 70, Δικαστήρια, Χανιά .

Διάρκεια Έκθεσης : Σάββατο 29/04/23 έως και το Σάββατο 30/09/23

Ανοικτή από Δευτέρα μέχρι Σάββατο 10:00-14:00 & 18:00-20:00 (κλειστά τις αργίες) με ελεύθερη είσοδο

Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Δήμος Πλατανιά, Πνευματικό Κέντρο Χανίων, Αίθουσα Τέχνης Match More, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων «Ελαιουργείον».

Το δίπτυχο εκδηλώσεων παρουσιάζεται με αφορμή τα 160 χρόνια από  την ημερομηνία γέννησης (29.4.1863) και τα 90 χρόνια από την ημερομηνία θανάτου (29.4.1933) του  ποιητή Κωνσταντίνου Π. Καβάφη ως μνήμη τιμής στη ζωή και το έργο του.

Στην εσπερίδα θα παρουσιάσουν αναλύσεις και εκδοχές από το έργο και τη ζωή του Κ. Π. Καβάφη οι ομιλητές: Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Δρ Κωνσταντίνος Πρώιμος, Ρόζα Μοτάκη και Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.

Αποσπάσματα από το ποιητικό έργο του Κ. Π. Καβάφη θα απαγγείλουν οι ηθοποιοί: Μαρινέλλα Βλαχάκη, Λευτέρης Μποτωνάκης και Λίλα Τρουλινού.

Θα προβληθούν τμήματα από το οπτικοακουστικό έργο «Πνοές» του Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη που αναφέρονται στο ποιητικό έργο του Κ. Π. Καβάφη.

Θα παρουσιαστεί σε πρώτη εκτέλεση η μουσική σύνθεση του Νίκου Περάκη «Ἀπολείπειν ὁ θεὸς Ἀντώνιον» εμπνευσμένη από το ομώνυμο ποίημα του Κ. Π. Καβάφη με τον συνθέτη να ερμηνεύει στο πιάνο και τον Κώστα Κοκολογιαννάκη στο τραγούδι.

Επιμέλεια έκθεσης: Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος και Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.

Περισσότερες πληροφορίες : www.facebook.com/pneumatikokentrochanion/

Πηγή : www.facebook.com/pneumatikokentrochanion/