«Με αυτά τα έργα ήθελα να αναπαραστήσω την πορεία της ζωής μου μέσω της αυτοπροσωπογραφίας, όχι ζωγραφίζοντας ρεαλιστικά τα χαρακτηριστικά του προσώπου και του σώματος αλλά ζωγραφίζοντας την πραγματικότητα με διαφορετικό τρόπο, δημιουργώντας ένα ίχνος-αυτοπροσωπογραφία. Για τη δημιουργία αυτών των έργων ξεκινώ δημιουργώντας γλυπτά του σώματός μου από πάγο (το νερό είναι το κύριο συστατικό του ανθρώπινου σώματος). Το κεφάλι, τα χέρια, τα πόδια, τα διάφορα στοιχεία που συνθέτουν τον άνθρωπο αναπαρίστανται σε άλλη μορφή και μέσω μιας διαδικασίας τήξης και φιλτραρίσματος του χρώματος που παραμένει στον καμβά ενώ το νερό στραγγίζεται και εξαφανίζεται, αντιπροσωπεύοντας το σημάδι, και την ενέργεια που αφήνουμε στην κοινωνία καθημερινά». Ματτία Νοβέλλο.

Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν πληθώρα κοινής ιστορίας. Στην πραγματικότητα οι Ενετοί κατασκεύασαν
το λιμάνι των Χανίων το 1300 ως προστασία από εισβολείς κατά τη διάρκεια της κατοχής τους στην
Κρήτη. Χρόνια πολέμων και συμμαχιών μεταξύ των δύο χωρών οδήγησαν σε σημαντικά αρχιτεκτονικά
ορόσημα που μπορούν να παρατηρηθούν στο τοπίο σήμερα.

Κοιτάζοντας τον μπλέ πίνακα του Ματτία Νοβέλλο σε σχήμα πύλης με την ονομασία «Self Portrait»,
νιώθουμε σαν να στεκόμαστε στην είσοδο μιας πόρτας μεταξύ των δύο χωρών. Μεταφερόμαστε με
κάποιο τρόπο στα μαγικά κανάλια της Βενετίας, ενώ τα πόδια μας μένουν σταθερά στη γκαλερί στα
Χανιά. Στη μια πλευρά του δωματίου βλέπουμε μια μυριάδα από γαλανόλευκους πίνακες ζωγραφικής,
όλους σε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη, καθένας από τους οποίους είναι ένα είδος παραθύρου σε έναν λαμπερό γαλάζιο ουρανό. Ανάμεσά τους βρίσκεται ένας μεγάλος στρογγυλός πίνακας που θα
δημιουργήσει ο Νοβέλλο εμπνευσμένος από τα Χανιά κατά τη διάρκεια της διαμονής του στο νησί ως
μέρος του προγράμματος Art Residency της RedD Gallery.

Στον απέναντι τοίχο βλέπουμε παστέλ πολύχρωμες αφηρημένες ζωγραφιές, που κυμαίνονται σε διάφορα μεγέθη και βάθος χρωμάτων. Αυτοί οι μεγάλοι πίνακες μας δίνουν μια αίσθηση του μεσογειακού τοπίου σε αντίθεση με τους γαλάζιους πίνακες που θυμίζουν ουρανό και θάλασσα. Όταν επισκεπτόμαστε την Νότια Κρήτη και παρατηρούμε την ασυμβίβαστη άγρια φύση, βρίσκουμε όλες τις αποχρώσεις του πράσινου, του κίτρινου, του κόκκινου και του μπλε γύρω μας. Καθώς περνάει η ώρα κοιτάζοντας αυτούς τους μεγάλους πίνακες παρατηρούμε και όλο και περισσότερους τόνους να γίνονται ορατοί στο καμβά, ενώ οι ροζ και οι μοβ αποχρώσεις ζωντανεύουν βυθίζοντάς μας σε έναν ήρεμο παστέλ κόσμο. Μεταξύ αυτών των «Αυτοπροσωπογραφιών» μπορούμε να νιώσουμε την πολυπλοκότητά τους και τη δύναμη της σύνδεσής μας με τη γη καθώς και μεταξύ μας.

Λόγια απο την Ντένια Καζάκου
Ιδιοκτήτρια & Διευθύντρια της RedD Gallery

Πηγή : www.redd-pr.com