Μετά το πολύ επιτυχημένο 260Kmemories Festival 2024, ο Δήμος Χανίων συνεχίζει τις δράσεις του για την ανάδειξη και προώθηση της ενδοχώρας  και των εναλλακτικών εμπειριών για ντόπιους και επισκέπτες του τόπου.

Το Σάββατο 25/5/2024 στη Δρακώνα Κεραμειών θα πραγματοποιηθεί η  πολύ ξεχωριστή διαδρομή Πεζοπορίας και Αστροπαρατήρησης στο Αστρομονοπάτι που δημιούργησε πέρυσι ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης και το οποίο  φέτος επεκτάθηκε και έγινε κυκλική διαδρομή (Αφετηρία και Τέλος στο ίδιο σημείο).

Καλή αντάμωση στο Αστρομονοπάτι!

…………………………………………………………………………………………

Άστρο-μονοπάτι

Η συγκεκριμένη διαδρομή δημιουργήθηκε από το δήμο Χανίων σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης το 2023.

Σκοπός της δημιουργίας αυτής της διαδρομής του άστρο μονοπατιού είναι  να αναδείξουμε τα ιδιαίτερα στοιχεία που έχει η συγκεκριμένη περιοχή των Κεραμειών σε συνδυασμό με ενέργειες που μπορεί να κάνει ένας επισκέπτης στην περιοχή, που εκτός από το περπάτημα, τον ενδιαφέρει η αστροπαρατήρηση. η αστροφωτογράφηση και ο συνδυασμός τοπίου. Το άστρο μονοπάτι εντάσσεται στη στρατηγική ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού και τουρισμού εμπείρων.

Ο έναστρος ουρανός αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO για όλη την ανθρωπότητα. Στόχος μας να μάθουμε αστερισμούς και να προσανατολιζόμαστε με τ’ αστέρια.
Καθώς ανεβαίνετε το αστρομονοπάτι. το επίπεδο της φωτορύπανσης μειώνεται κα τα μάπα μας προσαρμόζονται καλύτερα στο σκοτάδι οπότε θα βλέπουμε καλύτερα.

Ιδανικά χρησιμοποιήστε φακούς με κόκκινο φως (= χαμηλής ενέργειας) ώστε να μπορέσετε να δείτε ακόμα περισσότερα αστέρια.

Οι αστροχάρτες έχουν αρχικά τους φωτεινούς αστερισμούς και όσο ανεβαίνουμε εμπλουτίζονται με αμυδρότερους καθώς θα φαίνονται περισσότερα αστέρια.

Κάθε σταθμός αστροπαρατήρησης είναι αφιερωμένος σε έναν αειφανή αστερισμό και περιέχει αναλυτικούς χάρτες και τρόπους να τον εντοπίζετε στον έναστρο ουρανό.
Ελπίζουμε να σας προσφέρουμε μια όμορφη εμπειρία ορειβασίας και αστροπαρατήρησης!

Πηγή : Δήμος Χανίων